Opublikowano: 23 stycznia 2019 13:52

Jarociński desant na Ostrów Wlkp. Kolejne ważne stanowisko dla człowieka z Jarocina - Zdjęcie główne

Po tym, jak Mikołaj Kostka z Jarocina został wiceprezydentem Ostrowa Wielkopolskiego, mamy kolejnego naszego człowieka na ważnym stanowisku w ostrowskim magistracie. Kogo tym razem?

„Ostrów Wielkopolski zawsze był, jest i będzie wartością najważniejszą - i tego samego wymagam i oczekuję od moich współpracowników” - napisała na swoim profilu prezydent Beata Klimek.

„Nie jest to rzecz łatwa, ale jeżeli miasto ma się nadal rozwijać w takim tempie, zachować dynamikę rozwoju, wciąż będę tego wymagać. Cieszę się, że udało mi się stworzyć wokół tej idei drużynę, która rozumie, że miasto jest najważniejsze - nie polityka, nie partie i układy - a właśnie miasto i mieszkańcy” - czytamy post pani prezydent.

Tuż po tym Beata Klimek powołała na swojego zastępcę Mikołaja Kostkę, który wcześniej związany był z jarocińskim samorządem.

[więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ]

Najpierw był radnym - miejskim i powiatowym, a potem zastępcą burmistrza Jarocina Stanisława Martuzalskiego. Następnie wygrał konkurs na stanowisko prezesa Ostrowskiego Parku Przemysłowego. W czasie ubiegłorocznej kampanii wyborczej Kostka, jako redaktor naczelnym miejskiej gazety, był jednocześnie szefem sztabu wyborczego Beaty Klimek.

Był też kandydatem Koalicyjnego Komitetu Wyborczego SLD Lewica Razem do sejmiku wojewódzkiego jako dziewiąty, ostatni na liście. Nie udało mu się jednak zdobyć mandatu.

Teraz do ostrowskiego magistratu przenosi się kolejna osoba, która przez długi czas była związana z Jarocinem. Chodzi o Michała Żabińskiego, byłego skarbnika gminy Jarocin i bliskiego współpracownika burmistrza Adama Pawlickiego.

Żabiński po dojściu do władzy w Jarocinie Stanisława Martuzalskiego zrezygnował ze stanowiska. Paradoksalnie, podjął taką decyzję w czasie, kiedy wiceburmistrzem był Mikołaj Kostka. Były szef gminnych finansów przez jakiś czas był dyrektorem wydziału oświaty w jarocińskim starostwie powiatowym. Przez ostatnie trzy lata pełnił funkcję skarbnika powiatowego w Środzie Wielkopolskiej.

Aktywnie uczestniczył w ubiegłorocznej kampanii wyborczej [więcej TUTAJ]. Był w sztabie komitetu wyborczego Katarzyny Szymkowiak, która najpierw zostala wybrana radną Rady Miejskiej Jarocina [o wynikach wyborów samorządpowych 2018 - czytaj TUTAJ], a nastepnie zastępczynią starosty jarocińskiego Lidii Czechak [o kobietach na najważniejszych stanowiskach w naszym powiecie - więcej TUTAJ].

Sam Żabinski w ubiegłorocznych wyborach kandydował do Rady Powiatu Jarocińskiego. Mandatu jednak nie uzyskał.

Kilka miesięcy po wyborach Michał Żabinski otrzymał propozycję objęcia ważnego stanowika w samorządzie Otrowa Wielkopolskiego. Chodzi o funkcję skarbnika. Zastąpi na tym stanowisku Danutę Czajkę, która przechodzi na emeryturę.

Nowy skarbnik ma zostać powołany przez Radę Miejską Ostrowa na najbliższym posiedzeniu, które zaplanowane jest na środę - 30 stycznia.

Michał Żabiński ma 41 lat. Mówi o sobie: „Typowy Wielkopolanin”. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu na kierunku finanse i bankowość. Ukończył również studia podyplomowe - wycena nieruchomości w Wyższej Szkole Gospodarowania Nieruchomościami w Warszawie oraz Akademię Liderów Samorządowych w Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Posiada dyplom Ministra Skarbu Państwa kandydata na członka rad nadzorczych w spółkach skarbu państwa. W samorządzie od 2003 roku. Pracował miedzy innymi na stanowisku skarbnika gminy Jarocin i dyrektora Wydziału Oświaty, Promocji i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Jarocinie. W swojej karierze współpracował również z firmami konsultingowymi, które doradzały samorządom w sprawach związanych między innymi z oświatą. Jego pasją jest historia. Współtworzył grupę rekonstrukcyjną Powstańców Wielkopolskich w Mieszkowie oraz Stowarzyszenia „Jedność”.

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się. Również w sieci.

Maciej

Gratulacje dla Michała! Jarocin to nie pępek świata.

To jest ta nowa jakość, nowego rozdania?

Od 4 lat prowadzą śledztwo? Postawili zarzuty, a nie skierowali jeszcze aktu oskarżenia do sądu? Albo musieli ładnie tam namataczyć w tej spółce za czasów kadencji Burmistrza Martuzalskiego. Albo ktoś czeka, żeby układ sił się zmienił, Ziobro poszedł w odstawkę i będzie można umorzyć? Może warto przycisnąć rzecznika o co tu chodzi? No chyba ta sprawa nie jest tak skomplikowana jak Amber Gold albo afera FOZZ?

jarociniak

Powodzenia Panowie Kostka i Żabiński. Szkoda, że Jarocin stracił, bynajmniej na ten moment tak wartościowych i doświadczonych samorządowców.

tak tak

Michał Żabiński to bardzo wyjatkowo dobry człowiek, nigdy nie przejdzie obojetnie obok potrzebujacego człowieja, podzieli sie ostatnia kromka chleba, był bardzo dobrym i czułym na krzywde swoich podwladnych zwłaszcza jako kier oswiaty w jarocińskim starostwie, to nieskazitelnie uczciwy facet, zawsze postepuje zgodnie z prawe, wstawia sie za innymi i walczy ze złem

Andrzej

dajcie Michałowi spokój, jest w porządku, pomógł wielu ludziom pozdrawiam

Olalala

W Środzie wyborcy posłali zarozumialca starostę do diabła i wszystko sie posypało, uklady poszły w diabły i Żabińskiemu podziękowali albo sam się wystraszył co dalej. Przyjmę kazdy zakład, ze w magistracie nie przetrwa roku

drobiarz

Takich jak kostka ,żabiński nawet do pilnowania gęsi bym nie zatrudnił...

Naczelnik zakładu karnego

A Ja wiem gdzie trafi Skazany za ... po zakończeniu kadencji :-)))

Michu

Stanley podobno ma być nowym budowniczym Ostrowa kilka okazałych budynków ma już w swoim cv taki inżynier na pewno pomoże ostrowianom

Wdzięczność Mikiego

A swojego szefa Miki nie ściągnie do Ostrowa ? On teraz tylko na skromnej rajcowej diecie . Mógłby go zatrudnić za swojego sekretarza czy kierowce ?

Jaaa

Gratuluję obu Panom i życzę sukcesów.