Jarociński magistrat ogłosił nabór na stanowisko sekretarza gminy

Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: | Zdjęcie: Archiwum

Jarociński magistrat ogłosił nabór na stanowisko sekretarza gminy - Zdjęcie główne

Jarociński magistrat ogłosił nabór na stanowisko sekretarza gminy | foto Archiwum

Praca Jarociński magistrat ogłosił nabór na stanowisko sekretarza gminy. Do niedawna funkcję tę pełnił Mariusz G., wobec którego zapadł prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu.

Urząd Miejski w Jarocinie od ponad miesiąca nie ma sekretarza gminy.

Pod koniec listopada Sąd Okręgowy w Kaliszu utrzymał wyrok wydany przez Sąd Rejonowy w Jarocinie wobec Mariusza G. wieloletniego sekretarza gminy Jarocin. Postanowienie jest prawomocne i w związku z tym urzędnik stracił stanowisko . W tej sytuacja jarociński magistrat poszukuje następcy.

Mariusz G. uznany winnym dwóch zarzucanych mu przestępstw

Proces sekretarza gminy Jarocin Mariusza G. przed Sądem Okręgowym w Kaliszu rozpoczął się w lipcu tego roku. Był pokłosiem jego odwołania od wyroku Sądu Rejonowego w Jarocinie, który w maju 2022 r. uznał go winnym popełnienia dwóch zarzucanych mu przestępstw związanych z prowadzoną w urzędzie procedurą przetargową.

Jedno dotyczyło złożenia nieprawdziwego oświadczenia o braku istnienia okoliczności powodujących wyłączenie go z postępowania przetargowego. Drugie polegało na tym, że pełniąc funkcję funkcjonariusza publicznego, nie dopełnił obowiązku złożenia oświadczenia o wyłączeniu zgodnie z przepisami o zamówieniach publicznych, co skutkowało działaniem na szkodę interesu publicznego gminy Jarocin.

Sąd w Jarocinie skazał Mariusza G. na grzywnę w łącznej wysokości 150 stawek dziennych po 50 złotych każda (łącznie to 7.500 zł - przyp. red.). Poza tym zasądził na rzecz Skarbu Państwa 70 zł kosztów sądowych oraz 750 zł tytułem opłaty od wymierzonej kary grzywny.

Sekretarz gminy Jarocin odwołał się od tego wyroku do Sądu Okręgowego w Kaliszu. Na rozprawie, która odbyła się 23 listopada, sąd utrzymał w mocy wyrok Sądu Rejonowego w Jarocinie.

Wraz ze zmianą burmistrza, zmieniał się sekretarz gminy Jarocin

Postanowienie stało się prawomocne, w związku z tym Mariusz G. stracił stanowisko sekretarza gminy Jarocin. Z nieoficjalnych informacji wynika, że niedługo po tym znalazł zatrudnienie w gminnej spółce Wielkopolskie Centrum Recyklingu. Zapytaliśmy o te rewelacje zarząd spółki, ale dotąd nie otrzymaliśmy odpowiedzi.

W magistracie pozostaje jednak wakat na stanowisku sekretarza i urząd poszukuje osoby na to stanowisko.

MariuszG. pełnił tę funkcję dwukrotnie. Po raz pierwszy został sekretarzem w 1998 r. Kiedy jednak w 2012 r. burmistrzem w przyśpieszonych wyborach został Stanisław Martuzalski, Mariusz G. musiał odejść z urzędu.

Przez dwa lata jego miejsce zajmowała Aldona Łyskawińska. Niespełna rok po ponownym wyborze na burmistrza Adama Pawlickiego - w sierpniu 2015 r., Łyskawińską zastąpił Michał Fijałkowski, żeby w 2018 r. ponownie oddać fotel sekretarza gminy Mariuszowi G.

Mówi się, że być może stanowisko sekretarza może objąć wieloletni wiceburmistrz Jarocina, odwołany przed tygodniem z funkcji szefa ZGO WCR Witosław Gibasiewicz. Czy jednak wystartuje w konkursie?

Jakie są wymagania wobec przyszłego sekretarza gminy Jarocin?

Ogłoszenie o naborze na stanowisko sekretarza znalazło się w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie internetowej gminy Jarocin.

Do zadań sekretarza miałoby należeć między innymi:

• zapewnienie sprawnego funkcjonowania urzędu miejskiego,
  • nadzór nad organizacją pracy, przestrzeganiem Regulaminu pracy,
  • prawidłowym wykonywaniem czynności kancelaryjnych i obiegiem informacji,
  • opracowywanie zakresów czynności dla dyrektorów wydziałów,
  • nadzorowanie spraw związanych z doborem kadry pracowniczej w urzędzie miejskim, oceną pracowników i doskonaleniem kadr,
  • nadzór nad przygotowaniem projektów aktów stanowionych przez organy gminy Jarocin oraz materiałów informacyjnych i sprawozdawczych dla rady miejskiej i burmistrza Jarocina.

Niektóre niezbędne wymagania wobec kandydatów na stanowisko sekretarza gminy Jarocin:

• nieposzlakowana opinia,
  • brak skazania prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe,
  • wykształcenie wyższe,
  • co najmniej czteroletni staż pracy na stanowisku urzędniczym, w tym co najmniej dwuletni staż pracy na kierowniczym stanowisku urzędniczym.
Wszyscy zainteresowani objęciem funkcji sekretarza gminy Jarocin powinni złożyć wymagane dokumenty do wtorku - 2 stycznia 2024 r. do godz. 16.00 w jeden z następujących sposobów:

• w Biurze Obsługi Klienta (ul. Tadeusza Kościuszki 15B, siedziba JAR Sp. z o.o. w Jarocinie) sekretariacie Urzędu (al. Niepodległości 10, pokój nr 32),
  • przesłać na adres Urząd Miejski w Jarocinie, al. Niepodległości 10, 63-200 Jarocin w kopercie z dopiskiem: „OFERTA PRACY: Sekretarz Gminy Jarocin” (nie decyduje data stempla pocztowego).
CZYTAJ TAKŻE

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.

Wczytywanie komentarzy