Upał jest niebezpieczny - jak uniknąć zagrożenia?

Opublikowano:
Autor:

Upał jest niebezpieczny - jak uniknąć zagrożenia? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Utrzymujący się od kilku dni upał może być dla naszego organizmu bardzo niebezpieczny. Co zrobić, żeby zapobiec konsekwencjom przegrzania a nawet udaru słonecznego?

 

Jedni go kochają, inni nie znoszą. Upał, bo o nim mowa może być dla naszego organizmu bardzo niebezpieczny. Dlatego pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu.

 

W gorące dni musimy pić dużo więcej wody niż zwykle. Pamiętajmy, żeby regularnie podawać ją dzieciom i przypominać o niej osobom starszym. Zwierzaki w te dni również potrzebują pić więcej - zadbajmy, aby miska z wodą była zawsze pełna.

 

Poza tym unikajmy wzmożonej aktywności na słońcu i używajmy kremów z wysokim filtrem. O tych zasadach przypomina Główny Inspektor Sanitarny - to jego przepis na bezpieczne wakacje.

 

Przeciętne zapotrzebowanie na wodę zdrowej, dorosłej osoby wynosi 2 - 2,5 litra na dobę. Woda ta pochodzi z kilku źródeł:

- wypijane płyny: woda, soki, mleko, herbata, kawa - to średnio około 60% przyjmowanej wody dziennie

- woda w pokarmach - zawartość wody jest różna w różnych produktach spożywczych, na przykład w rybach woda to około 75% masy, ale już w rybie wędzonej - tylko około 47%.

- woda metaboliczna - powstaje w wyniku przemian metabolicznych: białek, tłuszczów i węglowodanów - u osób zdrowych to około 200 - 500 mililitrów.

 

Dziennie tracimy od 2,5 do 3 litrów wody, przede wszystkim w wyniku działania układu pokarmowego, nerek, płuc czy poprzez skórę w postaci potu.

 

[ludzi na basenie nie brakuje, pogoda sprzyja - o tym więcej przeczytasz TUTAJ]

 

Zapotrzebowanie na wodę zależy od tego, ile jej zużywamy. Dorosły człowiek, w zależności od płci, masy ciał, aktywności fizycznej i temperatury otoczenia powinien wypijać od 1,5 do 2 litrów, a podczas upałów nawet do 3,5 litrów płynów w ciągu dnia. W upalne dni warto również spożywać produkty bogate w wodę jak owoce i warzywa.

 

Co należy pić? Nie tylko ilość, ale i jakość wody ma istotne znaczenie. Możemy pić wodę z kranu lub wodę źródlaną.

 

Wody mineralne wymagają znajomości własnego organizmu - jego potrzeb i ograniczeń. Inna woda będzie korzystna dla osoby np. z osteoporozą, a inna z nadciśnieniem tętniczym.

 

Osoby z kamicą nerkową powinny unikać wody o dużej zawartości wapnia, a osoby z osteoporozą właśnie tę wodę powinny wybierać. Cierpiący na nadciśnienie powinni pić wody niskosodowe, a pracujący w wysokich temperaturach - wody zawierające większą ilość potasu i sodu.

 

Rzadziej, ale możemy pić herbatę bez cukru, mleko i soki warzywno-owocowe (wszystko w temperaturze pokojowej).

 

Ale unikajmy słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych oraz alkoholu, które dostarczają głównie zbędnych kalorii. Pamiętajmy, że cukier spożywany w nadmiarze, nie jest korzystny dla organizmu i sprzyja rozwojowi wielu chorób między innymi, otyłości, cukrzycy i próchnicy.

 

 

Oto kilka zasad podanych przez Główny Inspektor Sanitarny

 

 

 

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE