ARTYKUŁY OGŁOSZENIA FIRMY

Karol Górski
komentarzy 28 ocen 0 / 0%
A A A
Redakcja „Gazety Jarocińskiej” otrzymała oświadczenie zarządu Stowarzyszenia Jarocin XXI dotyczące wpisów na forum portalu jarocinska.pl odnoszących się do żony kandydata na burmistrza Jarocina Roberta Kaźmierczaka.

R E K L A M AGAZETA online SRT1

Oświadczenie to publikujemy w całości na portalu.

Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Jarocin XXI

W związku z trwającą kampanią wyborczą i instrumentalnym wykorzystywaniem Stowarzyszenia Jarocin XXI przez kandydatów na fotel Burmistrza, za pośrednictwem Państwa mediów pragniemy poinformować, że:

W jednej z wypowiedzi kandydat Kostka podał nieprawdziwą informację: „ Dziś Kultura została zdominowana przez jeden podmiot - stowarzyszenie małżonki pana Kaźmierczaka - Stowarzyszenie Jarocin XXI” - przypominamy panu Kostce, że status prawny stowarzyszeń wyklucza możliwość posiadania go przez jakąkolwiek osobę. Pani Małgorzata Niestrawska-Kaźmierczak – prywatnie żona Roberta Kaźmierczaka - jest członkiem i skarbnikiem Stowarzyszenia, a nie jego właścicielem. Stowarzyszenie Jarocin XXI jest jednym z wielu podmiotów, które realizują zadania z dziedziny kultury. W Gminie Jarocin w roku 2010 w formie grantów kulturalnych na łączną kwotę 369 831 zł wsparcie otrzymało 20 podmiotów na rozmaite zadania. Zadania te to zarówno edukacja kulturalna, jak i Spotkania Folklorystyczne, Przedszkole Festiwalowe, jarocińska Parowozownia, Festiwal Piosenki Gimnazjalnej czy Festiwal Solistów i Zespołów Akordeonowych - żeby wymienić kilka z nich.

Pan Kostka twierdzi, że Stowarzyszenie Jarocin XXI dostaje największe granty z Gminy. Informujemy, że w roku 2010 i 2011 najwyższą dotację w dziedzinie kultury otrzymało Stowarzyszenie Wielkopolan Bona Fide – 50 000 zł.

Stowarzyszenie Jarocin XXI realizuje kilkanaście projektów rocznie, część z nich bez wsparcia Gminy Jarocin. Stowarzyszenie większość środków na swoją działalność (edukacja, warsztaty artystyczne, integracja osób starszych, współpraca z zagranicą, doposażenie kina) zdobywa ze źródeł zewnętrznych: w roku 2010 było to 218 146 zł , a w 2011 - 416 009,90 zł - z czego ponad 150 tysięcy na cyfryzację kina Echo.

Pan Kostka twierdzi, że imprezy i działania Stowarzyszenia Jarocin XXI mają charakter niszowy. Nie zgadzamy się z tymi słowami. Czy niszowe imprezy gromadzą setki ludzi? - z edukacji filmowej organizowanej przez Stowarzyszenie Jarocin XXI korzysta ponad 700 uczniów, spektakle plenerowe oglądają setki widzów. Tak jak inne stowarzyszenia realizujemy te zadania, które wzbogacają mieszkańców, pozwalają zachować naszą tożsamość i kulturę. Granty kulturalne przyznawane są na działania, które w komercyjnych warunkach nie miałyby racji bytu.

Słysząc w debatach kandydatów pomysły na kulturę: darmowo, masowo, za pieniądze sponsorów i koniecznie w Jarocińskim Ośrodku Kultury, proponujemy zapytać organizacje, które w dziedzinie kultury działają od lat: o to jakie są ich oczekiwania, jak widzą rolę JOK -u, bo oczekiwania mieszkańcy wyrażają poprzez uczestnictwo w imprezach. Jeśli Spotkania Folklorystyczne zapełniają amfiteatr ,a koncerty Festiwalu Muzyki Kameralnej i Organowej razem z Akademią Gitary, kościoły – to są to imprezy potrzebne i takie, które są na miarę gustów Jarociniaków. Gustów wyrobionych, dzięki pracy wszystkich instytucji i organizacji, działających na polu kultury.

Paweł Kula - prezes Zarządu Stowarzyszenia Jarocin XXI,
Małgorzata Niestrawska-Kaźmierczak - skarbnik Zarządu Stowarzyszenia Jarocin XXI,
Iwona Grodzka -Wojtaszak - sekretarz Zarządu Stowarzyszenia Jarocin XXI

+ 0 głosów: 0 (0%) 0 -
dodaj zdjęcia Masz swoje autorskie zdjęcia? Dodaj je do naszego tekstu.

Serwisy internetowe jarocinska.pl, zpleszewa.pl, rawicz24.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl nie ponoszą odpowiedzialności za treść komentarzy. Komentarze nie są moderowane. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane zgodnie z postanowieniami Regulaminu.

dodaj komentarz› pokaż według najstarszych
~ endi
ponad rok temu ocena: 75%  28
[quote name="czerownobialy"][quote name="endi"]Do StowarzyszeniaDziałacie na tym co wypracowali ludzie latami.Gdybyście sami zbudowali kino i inne budynki to tak ale robić coś na czymś co nie jest twoim to pasożytnictwo.[/quote]Boze jaka zawisc...dobrze,ze cos sie dziejeoki kino nie jest dozywotnio nikomu przepisane,ani temu kto je budował,ani kto wczesniej tam był,to tak jak nasze dzieci nie naleza do nas nie sa nasza własnoscia..ida w swiat..i naleza do swiata..tak samo to kino,nalezy do swiata..filmu[/quote]Jak można budynek porównywać z dziećmi?To po pierwsze Po drugieDzieci mają ustawowy obowiązek opieki nad rodzicami. Jeżeli tego nie wiesz to proponuje naukę ale oczywiście nie w tych niepublicznych założonych przez między innymi R Kazimierczaka - bo w tych szkołach jeszcze nie uczą prawa
~ Szi
ponad rok temu ocena: 67%  27
[quote name="naga prawda"]uczniowie chodzą do kina tylko dlatego że seanse są w czasie lekcji i chodzi o to żeby zajęcia przepadały, gdy seanse są po południu to nikt nie przychodzi, to tyle na temat oferty kina,miłej lektury. Stowarzyszenie XXI więc to jest ściema podobnie jak inne produkty marki ZJ[/quote]Wybaczcie, bywam często popołudniami w kinie, ponieważ wspieram rozwój naszego miejskiego przedsięwzięcia! Nie jestem wdrożona w sprawy polityki, ale p. M. N-K stara się jak może, chociażby w przypadku kina, co widać poprzez notoryczne modernizowanie go. Moim zdaniem niska frekwencja na seansach spowodowana jest brakiem czasu, wyborem większego (np. poznańskiego) kina lub po prostu... brakiem sympatii do osób kierujący stowarzyszeniem JXXI.
~ stach
ponad rok temu ocena: 75%  26
[quote name="SANDRA"]Dajcie juz M.K.spokój niech się ocząśnie po porażce :-)[/quote]Uważaj bo sprawdzi Ci błędy i Cię nacząśnie.
~ SANDRA
ponad rok temu ocena: 71%  25
Dajcie juz M.K.spokój niech się ocząśnie po porażce :-)
~ antek
ponad rok temu ocena: 65%  24
[quote name="MARCIN43"]Jestem wzruszony....[/quote]Zapomnieli podać ile zarabiają na tych charytatywnych imprezach i dlaczego to żona kaźmierczaka i znajomi są w gramiach kierowniczych...?
~ zyta
ponad rok temu ocena: 73%  23
[quote name="MARCIN43"]Jestem wzruszony....[/quote]Jesteś w orbicie zainteresowania.Buraki nie mogą rządzić Jarocinem.
~ pitr
ponad rok temu ocena: 67%  22
Wam sie coś porąbało,po co oświadcenia,gdzie byliście cały czas?
~ sebek
ponad rok temu ocena: 57%  21
URÓSŁ sorry za literówkę :oops:
~ sebek
ponad rok temu ocena: 66%  20
[quote name="sciema"]stowarzyszenie nie dostaje najwyższych grantów to fakt :) bo dostaje dotacje bezkonkursowo - wystarczy poczytać na BIP[/quote]POPIERAM!!!!Dziś dostałem ulotkę małego kazia i ...SZOK, kazio przez noc urusł na ulotce o dobre 30 cm!! Normalnie jest najwyższy wśród 10 mężczyzn!! A że jednego znam to powiem Wam, że mały kazio teraz mierzy min. jakieś 185 cm! buhahahaha Teee mały kazio, miałes buty na korku czy dwa taborety i deseczkę?
~ sciema
ponad rok temu ocena: 76%  19
~ poldek
ponad rok temu ocena: 33%  18
kanalie i zawistnicy przegrywają, mam nadzieję że Stachu też przegra. Zwycięży normalność i tworcza przyszłość
~ Banita
ponad rok temu ocena: 60%  17
[quote name="Jarocin XXI"]Zapraszamy do rzeczowej dyskusji za pośrednictwem fb http://www.facebook.com/#!/pages/Stowarzyszenie-Jarocin-XXI/212480428772453 Na anonimowe komentarze na forach nie będziemy odpowiadać.[/quote]Facebook jest inwigilowany przez FBI Proszę pamiętać co polskie to polskie a nie obce.I swoja wypowiedzią ujawniliście swoje podejście do przynależności narodowej.To rodzinne?
~ Łukasz S.
ponad rok temu ocena: 43%  16
stowarzyszenie XXI powinno być przykładem dla innych - jak pozyskiwać kasę z zewnętrznych źródeł
~ czerownobialy
ponad rok temu ocena: 64%  15
~ Franz
ponad rok temu ocena: 38%  14
[quote name="naga prawda"]uczniowie chodzą do kina tylko dlatego że seanse są w czasie lekcji i chodzi o to żeby zajęcia przepadały, gdy seanse są po południu to nikt nie przychodzi, to tyle na temat oferty kina,miłej lektury. Stowarzyszenie XXI więc to jest ściema podobnie jak inne produkty marki ZJ[/quote]Kolego wybierz się parę razy do kina a potem podziel się z wszystkimi swoimi "cennymi" uwagami. Ale to dopiero potem...nie przedtem :lol:
~ naga prawda
ponad rok temu ocena: 70%  13
~ endi
ponad rok temu ocena: 63%  12
~ grisza
ponad rok temu ocena: 67%  11
[quote name="Jarocin XXI"]Zapraszamy do rzeczowej dyskusji za pośrednictwem fb http://www.facebook.com/#!/pages/Stowarzyszenie-Jarocin-XXI/212480428772453 Na anonimowe komentarze na forach nie będziemy odpowiadać.[/quote]Jesteście nieprzypadkowo kojarzeni z partyjnym aparatem ucisku który przez kilka ostatnich lat rządził i dzielił w Jarocinie i żadne oświadczenia i polemiki tego nie zmienią. Wasi patroni Kukurydziany Janusz i Pawlicki też oświadczali dyskutowali zaprzeczali i.....
~ Andrzej Słomka
ponad rok temu ocena: 66%  10
To mam specjalnie założyć profil na fb żeby jaśnie państwo raczyli merytorycznie odpowiedźieć ? A może taki zbiorowy profil pt Posuńcie się? Wiadomo że pula grantów w gminie jest stała. Jeżeli pojawi się nowe stowarzyszenie które bedzie chciało coś zrobic co podobnego robi JXXI to grantu nie dostanie. A teraz poprosze o merytoryczny brak odpowiedzi.
~ patrick
ponad rok temu ocena: 21%  9
Do poczytania o grantach i o festiwalu(3 str.)
~ Bema
ponad rok temu ocena: 81%  8
Niestety muszę stwierdzić z przykrością, ale Mikołaj nie wykorzystał swojej szansy, tak jak kiedyś Lidka Czechak i pewnie tak jak i ona odejdzie powoli w niebyt polityczny. Chodź na tyle na ile znam Mikołaja, nie zrobi tego tak drastycznie jak Lidka. Niestety tak to już jest, jeśli, tak jak Mikołaj, ktoś zrywa się tylko co wybory, to nie nabierze społeczeństwa, choćby nie wiadomo jak ciemne było. A tym oświadczenie Stowarzyszenie i osoby w nim wspominane, chodź nie jestem ich zwolennikami, pokazali, że Mikołaju drogi nie tędy droga. Do następnych wyborów postaraj się działać tak, żebyś w kampanii mógł się pochwalić tym co zrobiłeś, a nie pisać o tym co według Twojej oceny złego zrobili Twoi kontrkandydaci. Wtedy nie będzie Ci potrzebna pomoc posłów itp. Czego Tobie życzę z całego serca.
~ bronek
ponad rok temu ocena: 48%  7
bo panu Kostce jest przykro, że Stowarzyszenie Jarocin XXI nie organizuje dożynek
~ MARLIN
ponad rok temu ocena: 54%  6
I dobrze najlepiej żebyscie nie istnieli !!!
~ g....
ponad rok temu ocena: 58%  5
no a pan wrobelek F. z przeciwnika stał sie przydupasek mopsik a kaska nie śmiedzi zwłaszcza ta z pewniku w końcu to jakies 15 tys na rok plus dużo większe gminne granciki - dobrze bo małzonka lubi drogie ciuszki wieć frydery z pracy w ARiMR by nie uciągnął....
~ Jarocin XXI
ponad rok temu ocena: 41%  4
~ MARLIN
ponad rok temu ocena: 65%  3
No pierdy z masłem - normalnie tak trafiacie w gusta jarociniaków że d.... blada !!!
~ Alfred
ponad rok temu ocena: 67%  2
To Kostka okazał się niszowy ha, ha , ha.Druga sprawa to taka że inne stowarzyszenia zostały skutecznie zniechęcone do ubiegania się o dotacje przez gminę w okresie władzy Kaźmierczaka. mam nadzieję że po klęsce Kaźmierczak w dogrywce towarzystwo "ę,ą" się nie obrazi i nadal będzie robiło ciekawych wydarzeń.
~ MARCIN43
ponad rok temu ocena: 71%  1