ARTYKUŁY OGŁOSZENIA FIRMY
R E K L A M ABS Jarocin A1 2021

Obiady i inne specjały w słoikach. Gdzie je kupisz? Smaki spod weka prosto z Jarocina

› Wspieram jarocińskie 29 dni temu    24.12.2020
Karina Muszalska
komentarzy 1 ocen 0 / 0%
A A A
Obiady i inne specjały w słoikach. Gdzie je kupisz?Obiady i inne specjały w słoikach. Gdzie je kupisz? fot. Pizzeria Stodoła

Obiady i inne specjały w słoikach. Gdzie je kupisz?

 

Weki, słoje, słoiczki, a w nich dżemy, kompoty, konfitury, zupy lub gulasze. To coraz częściej spotykany asortyment w lokalach gastronomicznych. Taką sprzedaż produktów coraz bardziej cenią klienci, a restauratorzy i właścicieli gospodarstw czy plantacji, chętnie sięgają po wieczka.

 

 

Restauratorzy coraz częściej decydują się, aby w sąsiedztwie ich jadalni otworzyć minisklep, gdzie można zakupić na przykład dania na wynos. Choć ten trend pojawił się kilka lat temu, to w okresie pandemii zdobył jeszcze większe uznanie zarówno klientów, jak i właścicieli lokali gastronomicznych. Świadczą o tym ogłoszenia na grupie #wspieramjarocinskie. Restauracje, które musiały się znaleźć w nowej rzeczywistości i przyrządzać dania na wynos, zaczęły szukać nowych sposobów, które umożliwiłyby dodatkowy zarobek. Teraz położono na nie jeszcze większy nacisk.

 

 

Obiady i inne specjały w słoikach - ulubione smaki zamknięte w słoiku

Nikogo nie dziwią już słoiki pełne specjałów z efektownymi etykietami stojące na półkach w restauracjach. Wybór asortymentu jest bardzo szeroki. Można kupić przeróżne konfitury, dżemy, kiszone ogórki czy kapustę. Wszystko to przypomina nam smaki z dzieciństwa, kiedy to w domach latem wekowano to, co urosło w ogrodzie.

 

 

Restauracje poszły jednak dalej. W ofercie „słoikowej” znajdziemy również dania obiadowe. Taki słoik otwiera się o dowolnej porze, podgrzewa danie z ulubionego lokalu i obiad gotowy! Co najważniejsze tak kupiony produkt możemy znacznie dłużej przechować w domu.

 

 

Obiady i inne specjały w słoikach. Spiżarnia Stodoły

Wekowane specjały pojawiły się w ofercie lokalu już rok temu.

 

Pomysł Spiżarni okazał się bardzo trafny z uwagi na rozwój rynku z produktami w stylu homemade, czyli produktami przygotowywanymi domowymi sposobami. Można u nas znaleźć różne słodkie przetwory, dżemy, konfitury, musy, kompoty, a powidła które wyrabiamy są naszym numerem jeden oraz kiszone ogórki. Z zeszłego sezonu nie został nam żaden słoik - opowiada Mirosława Celka-Sójka właścicielka Stodoły.

 

 

Osobną grupę stanowią pasteryzowane dania obiadowe. W słoikowej ofercie są zupy tradycyjne oraz zupy krem, gołąbki, pulpety, bigos, czy gulasze. To świetna propozycją na późniejszy obiad. - Nasi klienci nie muszą się martwić, co przygotować do jedzenia, ani stać i gotować. Po prostu wyciągną słoik z lodówki i domowy pyszny obiad gotowy. Trzeba go podgrzać - zapewnia właścicielka. W Spiżarni Stodoły zakupimy wybrane słoiki bądź specjalnie przygotowane zestawy.

 

 

Obiady i inne specjały w słoikach. Bistro Tłusty Indyk

Właściciel lokalu wekuje swoje potrawy również od roku. Jego numerem jeden jest staropolska czernina gotowana na kaczce z żołądkami. - Jako jedyni w Polsce sprzedajemy czerninę w słoikach - zapewnia Przemysław Jędrzejczak, właściciel bistro. Asortyment jest dość bogaty i przeważają w nim dania obiadowe. Są więc zupy: dyniowa, gulaszowa, żurek, i oczywiście kalafiorowa według Magdy Gessler. Nie brakuje bigosu, leczo czy flaków. Specjałem okazał się również zapiekany smalec z cebulką.

 

 

Zamawiają go klienci z całego kraju, zwłaszcza ci którzy mieli możliwość go spróbować. Klienci kupują nasze słoiki za pośrednictwem sklepu internetowego, a my je wysyłamy paczką - chwali się właściciel.

 

 

Asortyment pasteryzowanych dań wciąż się poszerza. W bistro zakupimy również kiełbasę słoikową czy pasztet z orzechami. W sprzedaży są również swojskie szynki z wieprzowiny i indyka przygotowywane przez samego szefa.

 

 

Obiady i inne specjały w słoikach. Pasja zamknięta w słoiku

Okazuje się, że wekowanie, to nie tylko domena restauratorów. Kolejną grupę stanowią właściciele gospodarstw, ogrodów czy plantacji. Oni również pasteryzują swoje specjały i sprzedają je lokalnie. Asortyment zależny jest od produkcji i specjalizacji gospodarstwa. Na pewno jest on wyjątkowy i tworzony z pasją. Na grupie #wspieramjarocińskie często można znaleźć ofertę różnego rodzaju dżemów czy smalców, choćby ten przygotowywany przez Marzenę Matuszczak z Wolicy Pustej.

 

 

Dżemy z Goliny

"Dżemy z Goliny” zdobywają rynek już od kilku lat. Oryginalne smaki i nieduże słoiczki z iście limitowanymi seriami - rabarbarowy, truskawkowo-rabarbarowy czy agrestowo-truskawkowy. Tworzą je Małgorzata i Karol Matuszakowie z Goliny i tylko na potrzeby lokalnego rynku. To mała, rodzinna działalność, która przede wszystkim kładzie nacisk na jakość i oryginalne, niepowtarzalne smaki.

 

 

Podstawą jednego z bardziej oryginalnych smaków jest rabarbar, którego niedużą plantację od kilku lat posiada Karol Matuszak. Małżonkowie wszystko robią sami. - W ciągu półtora roku któryś tysiąc słoiczków już wyprodukowaliśmy. Słoiczki nie są duże - 200-gramowe - tłumaczy Karol Matuszak. Między innymi dlatego, że w dżemach nie ma konserwantów. - W naszych dżemach jest 70% owoców. Zależy nam, żeby to był produkt świeży. Żeby nie zalegał gdzieś w lodówce, tylko był jak najszybciej zjedzony - dodaje. Dżemy Matuszaków już taką markę zyskują, a ten, kto raz ich spróbował, wraca do tych smaków.

 

 

Smalec z gęsiny

Kilka tygodni temu na #wspieramjarocińskie pojawił się smalec z gęsiny. Okazało się pomysłodawczynią produkcji tego specjału jest 15-letnia Marzena, córka państwa Matuszczaków, którzy prowadzą gospodarstwo w Wolicy Pustej. Smalec gęsi od stuleci znany jest ze swoich niezwykłych właściwości.

 

 

To podobno sprawdzony sposób na przeziębienie. W lecznictwie ludowym czystym smalcem gęsim smaruje się klatkę piersiową i plecy przed snem, a lista dolegliwości, które nim się leczy jest bardzo długa. Smalec gęsi stosuje się również w kuchni, a przyrządzane na nim potrawy mają wyjątkowe walory smakowe oraz chrupiącą skórkę. O zaletach leczniczych gęsiego smalcu pisaliśmy TUTAJ.

 

 

To był impuls i postanowiłam pochwalić się samodzielnie wykonanym produktem, który w naszej rodzinie jest wyrabiany od pokoleń - opowiada Marzena Matuszczak.

 

 

W gospodarstwie pozyskuje się czysty smalec do stosowania w kuchni lub do zastosowań leczniczych, a także smalec ze skwarkami i cebulką. Niedługo pojawi się trzeci produkt - maść ze smalcu z żywokostem. Będzie to doskonały specyfik na wszelkiego rodzaju bóle kostno-stawowe.

 

 

Tutaj również przywiązuje się dużą rolę do jakości, dlatego gęsi żywione są na własnych paszach, a w okresie wiosenno-letnim trzymane na wolnym wybiegu. Wszystko to sprawia, że smalec wytapiany z gęsiego sadła jest zdrowy i ma odpowiednią konsystencję oraz kolor. Specyfik wytwarzany przez Marzenę trafia oczywiście do słoiczków o różnych pojemnościach i oznakowanych wyjątkowymi etykietami.

 

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się. Również w sieci.

+ 0 głosów: 0 (0%) 0 -
    dodaj zdjęcia Masz swoje autorskie zdjęcia? Dodaj je do naszego tekstu.
    Komentarze (4)

    Serwisy internetowe jarocinska.pl, zpleszewa.pl, rawicz24.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl nie ponoszą odpowiedzialności za treść komentarzy. Komentarze nie są moderowane. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane zgodnie z postanowieniami Regulaminu.

    dodaj komentarz› pokaż według najstarszych
    ~ Yh
    4 dni temu 4
    Całkiem spoko inicjatywa a ile dostała Gazeta za reklamę stodoły ? Miejsca w którym nikt nie chce pracować.
    odpowiedz oceń komentarz
    wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    ~ Pawel
    3 dni temu 3
    Dlaczego nie chcą tam pracować?
    ~ Gospodarny
    5 dni temu ocena: 100%  2
    Pan radny bezradny. Teraz zostały tylko dzemik
    odpowiedz oceń komentarz
    wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    ~ Paweł
    10 dni temu ocena: 100%  1
    Mamy wielu mądrych, przedsiębiorczych ludzi. Nie biadolą, tylko szybko wdrażają dobre pomysły. Brawo!
    odpowiedz oceń komentarz
    wpisy tej osoby zgłoś do moderacji