reklama
reklama

Najciekawsze kuchnie regionalne w Polsce

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: adobe stock

Najciekawsze kuchnie regionalne w Polsce - Zdjęcie główne

foto adobe stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partnera Włochy słyną z przepysznej pizzy, makaronów i wyśmienitych win, Grecja z soczystych oliwek, sosu tzatziki i sałatki greckiej, w Czechach królują knedle i pieczona wieprzowina... Wszystkie kraje na świecie znacząco różnią się od siebie, a tych różnic nie brakuje także w kuchni. Polska również słynie z wielu niezwykłych potraw regionalnych, których nie potrafią odmówić sobie nie tylko rodacy, ale i turyści z różnych stron świata. Jakie są najciekawsze i najsmaczniejsze kuchnie regionalne w naszym kraju?
reklama

Dania, które kocha każdy - najsłynniejsze polskie potrawy

Bigos, pierogi, a może kluski śląskie z roladą i modrą kapustą? Te dania zdecydowanie należą do jednych z najbardziej uwielbianych, ale serca wielu skradł także tradycyjny żurek, placki ziemniaczane czy ziemniaki z gzikiem. Te wszystkie potrawy niewątpliwie doskonale kojarzą się z Polską. Nie są one jednak popularne w każdym województwie - nad Bałtykiem często nie wiedzą, czym jest słynny "gzik", a na Śląsku nie kojarzą kaszubskiej "dziadówki". Dlaczego tak jest? Odpowiedź jest bardzo prosta: Polska posiada wiele kuchni regionalnych, do których przyporządkowane są różnorodne, tradycyjne dania.

W Polsce wyróżniamy takie kuchnie tradycyjne, jak:

  • kuchnia góralska,

  • kuchnia mazowiecka,

  • kuchnia kaszubska,

  • kuchnia wielkopolska,

  • kuchnia śląska,

  • kuchnia pomorska,

  • kuchnia galicyjska,

  • kuchnia Warmii i Mazur.

  • Kuchnia kaszubska - smaki północnej części Polski

    Kaszëbë, czyli po prostu Kaszuby w swojej regionalnej książce kulinarnej posiadają wiele potraw, choć rozsławione na całą Polskę zostały głównie dwie z nich. Z pewnością większość dziadków i babć doskonale zna przepis na czerninę - ta zupa od wielu lat jest bowiem niezwykle popularnym daniem w wielu polskich regionach. Warto jednak pamiętać, że trafiła tam właśnie z terenów kaszubskich. Czernina to zupa na bazie kaczej lub gęsiej krwi, do której dodaje się warzywa oraz suszone owoce. Uzupełnieniem zupy są podroby oraz ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi w potrawie. Drugim daniem uwielbianym przez Polaków, choć znanym pod różnymi nazwami są kaszubskie "ruchanki". Pod tą wdzięczną nazwą kryją się przyrządzone na słodko złociste placki z żytniej mąki. W gwarze kaszubskiej nazwa potrawy pochodzi od określenia dobrze wyrobionego i wyrośniętego ciasta, a gotowe placki spożywa się z odrobiną cukru pudru. To jednak nie wszystkie dania, które oferuje kuchnia kaszubska - więcej o tradycyjnych potrawach z Kaszub można przeczytać pod adresem: https://nawakacje.eu/kuchnia-kaszubska/

    Kuchnia wielkopolska, czyli pyry i rogale

    Potrawy z Wielkopolski są chyba jednymi z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych dań regionalnych w całej Polsce. Bardzo często można ich posmakować szczególnie w domach mieszkańców województwa lubuskiego, sąsiadującego z wielkopolskim. W kuchni z tamtego regionu królują przede wszystkim ziemniaki. Poznańskie "pyry" spotyka się w postaci szarych kluch lub pyz ziemniaczanych z mięsnym farszem, często występują także w połączeniu z "gzikiem", czyli twarogiem wymieszanym z cebulą i śmietaną. Bardzo popularnym przysmakiem prosto z Wielkopolski są regionalne "plyndze" - to nic innego jak placki ziemniaczane, które najczęściej podaje się z powidłami śliwkowymi lub cukrem. Jeśli chodzi o zupy, inne województwa przejęły z kuchni wielkopolskiej rosół z kury nie tylko pod względem przepisu - w wielu polskich domach rosół występuje tylko jako potrawa na niedzielnym obiedzie, co jest zgodne z tradycją Wielkopolski.

    Miłośnicy słodkości z pewnością doskonale znają faworki, lub inaczej zwane chruściki, które bardzo często pojawiają się na talerzu w Tłusty Czwartek. Te wypieki również pochodzą z tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Będąc w temacie słodyczy aż grzech nie wspomnieć o Rogalu Świętomarcińskim - ten przysmak stał się symbolem Poznania do tego stopnia, że corocznie 11 listopada w stolicy Wielkopolski obchodzony jest Dzień Świętego Marcina, podczas którego poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami.

    Kuchnia wielkopolska i kaszubska nie są jednak jedynymi, które Polacy i turyści z innych krajów uwielbiają. Tak wiele jest przecież przysmaków z kuchni śląskiej czy galicyjskiej. Warto więc poznać wszystkie perełki polskiego świata kulinarnego, a jeśli interesują Cię kuchnie świata to koniecznie sprawdź ten link.

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

    e-mail
    hasło

    Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    reklama
    reklama