reklama
reklama

W Chrzanie tarli chrzan na wyścigi. Oceniano też potrawy z chrzanem [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

W Chrzanie tarli chrzan na wyścigi. Oceniano też potrawy z chrzanem [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
34
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Kultura Prawie 100 Kół Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski wzięło udział w konkursie „Tarcie chrzanu w Chrzanie - Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”, który został zorganizowany po raz drugi przez samorząd województwa wielkopolskiego i gminę Żerków.
reklama

W niedzielne popołudnie hala sportowa w Chrzanie zapełniła się ludźmi i zapachem wielkanocnych potraw przygotowanych oczywiście z użyciem chrzanu. W ten sposób wioska doskonale wykorzystuje potencjał, jaki ma nazwa. Wnętrze obiektu zastawiono gęsto stołami, na których pojawiła się później zastawa stołowa i świąteczne dekoracje. Każde KGW starało się, aby zachwycić jury nie tylko smakiem, ale i wyglądem swojego stoiska. Po ocenie każdy mógł spróbować konkursowych dań. Równocześnie z konkursem kulinarnym przeprowadzano rywalizację w tarciu chrzanu na czas. Każda z drużyn robiła to przez 3 minuty. Przy przyznawaniu nagród i wyróżnień pod uwagę brano wagę uzyskanego surowca. Najlepsze KGW „Orzechowianki” z Orzechowa utarły 625 g.

Oficjalnie zawody rozpoczęli wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, burmistrz Żerkowa Michał Surma oraz radny sejmiku województwa wielkopolskiego Jan Grzesiek jak również  piosenkarz Andrzej Cierniewski, który wystąpił na zakończenie imprezy. Wszyscy panowie musieli dać dobry przykład i chwycić za tarki i korzenie. 

- Finał konkursu „Tarcie chrzanu w Chrzanie - Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” w Chrzanie to niezwykła forma promocji wielkopolskiego dziedzictwa kulinarnego. Szczególną uwagę zwraca ogromna frekwencja odwiedzających wydarzenie oraz KGW, których blisko setka wzięła udział. Zarząd województwa wielkopolskiego organizując konkurs chce zainspirować mieszkańców naszego regionu do sięgania po lokalne produkty oraz czerpania z dawnych receptur na wielkanocne dania - mówił wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Reprezentacje kół, które zajęły trzy miejsca na podium w obu kategoriach, otrzymały nagrody finansowe w wysokości 1.500 zł, 1.300 zł oraz 1.000 zł. Ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień po 500 zł każde (18 za potrawy oraz 22 wyróżnienia za tarcie chrzanu na czas). Jury doceniło Koło Gospodyń Wiejskich z Lisewa za deser „Chrzanowy zawrót głowy" oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Rozwojowe Tarce” z Tarzec za „Dzika tarzeckiego w towarzystwie gołąbków w liściach chrzanu”.

Za zmagania z tarką wyróżniono cztery KGW z terenu Ziemi Jarocińskiej: Twardów z wynikiem 0,450 g, Cerekwicę Starą - 0,365 g, Żerniki - 0,360 g oraz Miniszew - 0,345 g. Panie, ale i też nieliczni panowie walczyli z determinacją o każdy gram chrzanu, nie zważając na płynące z oczu łzy i rany na palcach. 

Niedzielne wydarzenie uświetniły występy zespołów „Chrzanianki” i „EKA”, a Andrzej Cierniewski zachwycił publiczność wykonując swoje największe przeboje m.in. „Dwie morgi słońca”.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.

WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama