Zrób pączki z rumem lub faworki

Opublikowano:
Autor:

Zrób pączki z rumem lub faworki - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Tysiące pączków zjedzą dziś pewnie jarociniacy. Wszak tradycji musi stać się zadość.

Jedni pączki kupują, inni przygotowują je sami. Panie biorące udział w zajęciach w bibliotece w Nowym Mieście co roku spotykają się z okazji tłustego czwartku, by najpierw wspólnie usmażyć pączki oraz chruściki (zwane też faworkami), a następnie delektować się nimi.

Poprosiliśmy o kilka sprawdzonych przepisów - jeden z nich, poniżej. Wszystkie można znaleźć w „Gazecie Jarocińskiej”.

Smacznego!

 

Drożdżowe faworki

 

SKŁADNIKI

 

70 dag mąki  (5 szklanek)

0,5 szklanki cukru

8 jajek (6 żółtek i 2 całe jajka)

0,5 kostki  „Kasi”

ok. szklanki ciepłego mleka

10 dag drożdży

szczypta soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, roztrzepane jajka a potem kolejno ciepłe mleko, roztopiony i przestudzony tłuszcz i na końcu rozczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie  gładkie i lśniące. Musi być nieco luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na cienki placek, tniemy w paski ok. 10x3 cm, robimy w środku nacięcie, przez które przewijamy każdy faworek.  W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) i pieczemy na złoty kolor. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE