Jaja skażone z salmonellą mogą być w twojej lodówce. Sprawdź!

Opublikowano:
Autor:

Jaja skażone z salmonellą mogą być w twojej lodówce. Sprawdź! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, iż w sklepach jednej z polskich sieci handlowych sprzedawano jaja skażone bakterią Salmonelli.

Z oświadczenie GIS wynika, że Salmonellą skażone są następujące partie jaj wyprodukowane przez  Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.:

Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, kod na skorupce jaja: 3PL30051328, data minimalnej trwałości: 03.12.2016 oraz

super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A , kod na skorupce jaja: 3PL30101312, daty minimalnej trwałości: 05.12.2016 oraz 06.12.2016

a także jaja średnie M 30 sztuk klasa jakości A, klasa wagowa M  kod na skorupce jaja: 3PL08101301, data minimalnej trwałości: 03.12.2016.  Jaja sprzedawane były w sieci sklepów DINO

Polska S.A. Sieć zapewnia, że wycofała produkt ze sklepów. Jaja mogą jednak nadal znajdować się w domach konsumentów. 

Zatrucie pokarmowe wywołane bakterią Salmonelli może wywołać ostrą biegunkę i wymioty. Inne objawy to: wysoka gorączka, bóle głowy i mięśni. Zatrucie jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i starszych osób. Okres wylęgania bakterii może trwać od kilku godzin do kilku dni.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE