Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, iż w sklepach jednej z polskich sieci handlowych sprzedawano jaja skażone bakterią Salmonelli.
Z oświadczenie GIS wynika, że Salmonellą skażone są następujące partie jaj wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.:
Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, kod na skorupce jaja: 3PL30051328, data minimalnej trwałości: 03.12.2016 oraz
super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A , kod na skorupce jaja: 3PL30101312, daty minimalnej trwałości: 05.12.2016 oraz 06.12.2016
a także jaja średnie M 30 sztuk klasa jakości A, klasa wagowa M kod na skorupce jaja: 3PL08101301, data minimalnej trwałości: 03.12.2016. Jaja sprzedawane były w sieci sklepów DINO
Polska S.A. Sieć zapewnia, że wycofała produkt ze sklepów. Jaja mogą jednak nadal znajdować się w domach konsumentów.
Zatrucie pokarmowe wywołane bakterią Salmonelli może wywołać ostrą biegunkę i wymioty. Inne objawy to: wysoka gorączka, bóle głowy i mięśni. Zatrucie jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i starszych osób. Okres wylęgania bakterii może trwać od kilku godzin do kilku dni.